Cuda natury na wyciągnięcie ręki
Młode rośliny mają w sobie bardzo dużo witamin, mikroelementów i aktywnych składników organicznych. Te wspaniale odżywiają i oczyszczają nasz organizm wiosną.
Na łąkach i w zagajnikach można znaleźć m.in. mniszek lekarski. Warto pozyskiwać go, kiedy jeszcze nie kwitnie. Ma wtedy w sobie mniej goryczy. Smakiem przypomina młode liście cykorii. Są genialnym dodatkiem do surówek i sałatek
– podpowiada zielarka z Olsztyna Joanna Kulczyk.
Trwa też sezon na młode pokrzywy.
Można robić z niej soki, a po sparzeniu także surówki i sałatki. Pokrzywy można używać, jak szpinaku. Napary i odwary z pokrzywy oczyszczają nasz organizm z toksyn
– dodaje Joanna Kulczyk.
Pokrzywę można też suszyć i dodawać później do potraw.
Jedną z bardziej popularnych roślin jest podagrycznik, który ma też wiele właściwości leczniczych. Oczyszcza nasze stawy ze złogów kwasu moczowego
– mówi zielarka.
Warto zwrócić też uwagę na bluszczyk kurdybanek. Kiedyś, kiedy nie było w Polsce włoszczyzny, był używany zamiast pietruszki. Świetnie oczyszcza organizm ze stanów zapalnych, a także po infekcji.
Więcej rad zielarki w Bliższych Spotkaniach Radia Olsztyn w sobotę po godz. 12.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: K. Piasecka
Redakcja: A. Niebojewska