Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Braniewo, Działdowo, Aktualności, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Radio Elbląg, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo, Regiony
Hotelowe śniadania pod lupą. Sery i miody niskiej jakości, brak informacji o produktach
Nieprawidłowości w hotelowych bufetach śniadaniowych. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie skontrolował tzw. szwedzkie stoły śniadaniowe w hotelach na Warmii i Mazurach.
Podczas badań laboratoryjnych, przeprowadzonych w drugiej połowie czerwca, w kilku przypadkach zakwestionowano ser, który okazał się produktem seropodobnym. Ten sam problem dotyczył miodu.
Nieprawidłowości stwierdzono w zakresie jakości handlowej miodu. Badania wykryły nieprawidłowe cechy fizyko-chemiczne. Stwierdzona nieprawidłowość nie świadczyła jednak o podmianie prawdziwego miodu na miód sztuczny, ale wskazała na zdecydowanie gorszą jakość produktu
– relacjonowała Małgorzata Staniszewska z Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Aż w 75 procentach brakowało wykazu składników, do którego konsumenci mają prawo, by móc wybierać dania, czy produkty zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi i zdrowotnymi. Taka informacja powinna być wyłożona w widocznym i dostępnym miejscu.
Warmińsko-mazurscy urzędnicy sugerują, że była to pilotażowa kontrola i można spodziewać się kolejnych w całej Polsce.
Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy