Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Jadalna jesień. Dary natury są nie tylko do ozdoby


Jesień zachwyca nie tylko kolorami, ale także smakami. Mało kto wie, że jarzębina, która najczęściej wykorzystywana jest do prac plastycznych, jest także jadalna.

Trzeba tu jednak pamiętać o obróbce termicznej tych owoców. – Jarzębina jest jadalna dopiero po przemrożeniu – podkreśliła dr inż. Małgorzata Krokowska-Paluszak z Katedry Leśnictwa i Ekologii Lasu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Z jarzębiny można także robić napary. Ma ona dużo witamin C i B oraz oksydantów. Owoce jarzębiny mają delikatne działanie moczopędne i przeciwzapalne. Stosuje się je m.in. w medycynie ludowej jako lek na kamicę nerkową.

Właściwości prozdrowotne i odżywcze mają również kasztany. Są m.in. wykorzystywane w kosmetologii. Substancje zawarte w kasztanowcu mają działanie przeciwzapalne, ściągające, usprawniają przepływ krwi i przeciwbakteryjne. Wykorzystuje się je do leczenia uszkodzeń skóry, takich jak: siniaki, odmrożenia czy drobne oparzenia.

Posłuchaj wypowiedzi

Autor: I. Malewska
Redakcja: K. Ośko