Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo
Jadalna jesień. Dary natury są nie tylko do ozdoby
Jesień zachwyca nie tylko kolorami, ale także smakami. Mało kto wie, że jarzębina, która najczęściej wykorzystywana jest do prac plastycznych, jest także jadalna.
Trzeba tu jednak pamiętać o obróbce termicznej tych owoców. – Jarzębina jest jadalna dopiero po przemrożeniu – podkreśliła dr inż. Małgorzata Krokowska-Paluszak z Katedry Leśnictwa i Ekologii Lasu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Z jarzębiny można także robić napary. Ma ona dużo witamin C i B oraz oksydantów. Owoce jarzębiny mają delikatne działanie moczopędne i przeciwzapalne. Stosuje się je m.in. w medycynie ludowej jako lek na kamicę nerkową.
Właściwości prozdrowotne i odżywcze mają również kasztany. Są m.in. wykorzystywane w kosmetologii. Substancje zawarte w kasztanowcu mają działanie przeciwzapalne, ściągające, usprawniają przepływ krwi i przeciwbakteryjne. Wykorzystuje się je do leczenia uszkodzeń skóry, takich jak: siniaki, odmrożenia czy drobne oparzenia.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: I. Malewska
Redakcja: K. Ośko