Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Ogromne zainteresowanie dziedzictwem kulinarnym Warmii

Fot. D. Grzymska

Na konferencji naukowej w Domu Polskim przy ul. Partyzantów w Olsztynie sala wykładowa pękała w szwach. Przyjechali m.in. producenci i restauratorzy z regionu, by dowiedzieć się, jak wyglądała stara, warmińska kuchnia i jakie królowały potrawy.

Organizator prof. Stanisław Achremczyk, prezes Towarzystwa Naukowego im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Olsztynie przekonuje, że powrót do starych receptur może wyróżnić nasz region pod względem turystycznym. Warunkiem jest jednak poznanie prawdziwej kuchni chłopskiej, małej Warmii.

Wiele się mówi o powrocie do dawnej tradycji kulinarnej, ale trzeba wiedzieć jaka ona była, jakie potrawy wówczas były, nie wymyślać nowych i nie przyjmować z innych regionów Polski. My sięgamy do dawnych korzeni

– powiedział.

Temat ten wpisuje się w działania Urzędu Marszałkowskiego, który promuje dziedzictwo kulinarne.

Staramy się podtrzymywać tradycje organizując różne wydarzenia, konkursy, by można było sprawdzić swoją wiedzę

– potwierdza Jarosław Sarnowski, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa.

Z wiedzy naukowców czerpią nie tylko restauratorzy i producenci żywności, ale także samorządy, które w ten sposób promować chcą swój region.

Opracowujemy specjalne wydanie nowego przewodnika „Na Szlaku Świętej Warmii”, który będzie opisywał kulinaria i miejsca, które warto odwiedzić. Mam nadzieję, że to będzie ciekawa wskazówka dla mieszkańców i turystów

– powiedział starosta olsztyński Andrzej Abako, który jest odpowiedzialny za organizację projektu Szlak Świętej Warmii.

W przerwach konferencji można było degustować produkty, sporządzone na podstawie starych receptur. Kolejne spotkanie na temat dziedzictwa kulinarnego już w środę w Lidzbarku Warmińskim.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Fot. D. Grzymska

Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska