Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 25 °C pogoda dziś
JUTRO: 19 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Pieczone uszka i gotowany karp. Wigilijne potrawy w domach dziennikarzy Radia Olsztyn

Fot. fotolia.pl

Jak przenikają się tradycje świąteczne z różnych regionów? To doskonale widać na naszych stołach. Większość mieszkańców regionu Warmii i Mazur ma korzenie z innych części Polski.

Dziennikarze Radia Olsztyn – Joanna Golon i Andrzej Piedziewicz mówią, jakie potrawy serwowane są w ich domach na wieczerzę wigilijną.

W mojej rodzinie była od zawsze taka tradycja – i ja ją kontynuuję – że zamiast innych zup, je się zupę owocową z suszu. Nie wiem, skąd się wzięła ten przepis, ale moja babcia robiła taką zupę, moja mama ją robiła i ja ją robię.

– mówi Joanna Golon.

Uszka smażone, a nie gotowane – tylko i wyłącznie z farszem z suszonych grzybów. To jest po prostu coś przepysznego. Druga taka rzecz, to nieduże, kruche ciasteczka z makiem – one nazywały się śliżyki bądź śleżyki. Dorośli jedni je dodatkowo zanurzając w mleku makowym.

00:00 / 00:00

Makowe mleko nazywa się podsyta, a te wigilijne dania to tradycja wileńska.

Marek Lewiński, zgodnie z tradycją kaszubską, w święta musi zjeść… galaretę.

Przy okazji wigilii to oczywiście dowolna ryba, byle była w galarecie. Na święta pojawia się schab w galarecie, szynka w galarecie z szparagiem w środku. I to wszystko jest pyszne.

00:00 / 00:00

U Doroty Grzymskiej w wigilię również musi być ryba, ale już zupełnie inaczej przygotowana.

Mama na wigilijny stół stawiała i stawia karpia gotowanego w warzywach, następnie posypanego gotowaną marchewką pokrojoną w kostkę i jajkiem oraz polanym masłem i przyprószonym pietruszką.

00:00 / 00:00

Tak serwowana ryba to przepis z ziemi chełmińskiej – dokładniej z Nowego Miasta Lubawskiego.

Natomiast w bożonarodzeniowej tradycji Warmii i Mazur przez długi czas nie było wigilijnego postu. Potrawy z mięsa, w tym gęsinę, kiełbasę i pieczenie serwowano na wigilijnym stole. Nie mogło zabraknąć wielu potraw przyrządzonych z kaszy na różne sposoby oraz ryb pochodzących z lokalnych jezior i wypiekanego chleba razowego.

Wszyscy dziennikarze Radia Olsztyn życzą Państwu wielu – także kulinarnych – radości przy wigilijnym stole.

Autor: A. Skrago
Redakcja: M. Rutynowski