Smakołyki i muzyka podczas leśnego festynu w Pasłęku
Pokazy kulinarne, sztuki wabienia jelenia oraz degustacja potraw z dziczyzny. Te i wiele innych atrakcji zostało przygotowane w parku ekologicznym w Pasłęku.
W sobotnie popołudnie odbyła się tam czwarta edycja warsztatów kulinarnych smaczne z lasu. Opowiedziała o nich Ewa Parzyszek z Nadleśnictwa Młynary.
Jest to impreza, która ma na celu przybliżyć wszystkim mieszkańcom oraz całemu społeczeństwu prowadzoną przez Lasy Państwowe zrównoważoną gospodarkę leśną. Przygotowaliśmy także dary naszych lasów
– wyjaśniała.
My na naszym stoisku wybraliśmy tematykę roślinną. Przygotowaliśmy rośliny, z których można zaparzyć herbatę. Na razie są one w formie suszonej, ponieważ jest to najskuteczniejsza i najbardziej długotrwała forma przechowywania roślin
– dodała Magdalena Janowska z Nadleśnictwa Zaporowo.
W trakcie leśnego festynu nie zabrakło także stoisk z potrawami przygotowanymi przez lokalne koła gospodyń wiejskich. Na scenie wystąpili z kolei myśliwscy sygnaliści – wśród nich Krzysztof Mroczkowski z Nadleśnictwa Strzałowo.
Jest to muzyka typowo łowiecka, ale używana również przez leśników. Wszystko za sprawą odbywającego się w lesie łowiectwa. Te dwa obszary są ze sobą ściśle powiązane
– przyznał.
Kolejna edycja leśnego festynu odbędzie się w przyszłym roku.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: J. Sulecki
Redakcja: M. Rutynowski