W regionie pojawia się coraz więcej gospodarstw ekologicznych
Województwo warmińsko-mazurskie przoduje w produkcji zdrowej żywności. W naszym regionie jest najwięcej w kraju ekologicznych gospodarstw rolnych, które szczycą się uprawami lub hodowlą bio.
W Polsce jest ich 19 tysięcy, a tylko w naszym regionie 3,5 tysiąca. Mamy z czego być dumni, bo taka produkcja jest bardzo wymagająca.
Po momencie zastoju, a nawet zamykania tych gospodarstw, teraz pojawia się ich coraz więcej. Rolnicy otrzymują też wyższe dopłaty w porównaniu z tymi wielkoobszarowymi. Jest to jakaś nagroda dla rolników, którzy prowadzą te gospodarstwa
– podkreśla poseł PiS w okręgu elbląskim Zbigniew Babalski.
Produkty z gospodarstw ekologicznych, które mają unijny certyfikat najwyższej jakości, są oznakowane symbolem gwiazd układających się w liść na zielonym tle. Te pochodzące z Polski mają kod 590.
Produkty pochodzące od lokalnych producentów, również z Warmii, Mazur i Powiśla można znaleźć na stronie Polski e-bazarek. Jest tam możliwość wyszukania także warzyw czy przetworów bio z certyfikatem.
Autor: M. Stankiewicz
Redakcja: M. Rutynowski