Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, STYL i ZDROWIE, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo
Wyrzucanie jedzenia jest dużym problemem społecznym
„Razem przeciwko marnowaniu jedzenia” – to tytuł konferencji, która odbyła się w Olsztynie. Zwrócono uwagę nie tylko na zasadę zero waste, ale również na odżywianie dzieci, z uwzględnieniem produktów lokalnych.
Odbyło się kilka paneli i debat. Dotyczyły obchodzenia się żywnością, jej bezpieczeństwa, a także czerpania z doświadczeń lokalnych producentów. – Konferencja przyniosła wiele ciekawych spostrzeżeń – przyznał Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. Marlena Rogowska, z warmińsko-mazurskiego urzędu marszałkowskiego, współorganizatorka wydarzenia, przekonywała, że produkty lokalne wpisują się w politykę niemarnowania żywności.
Produkt lokalny tak naprawdę na wysoką jakość. Znamy producenta, który potrafi nam super opowiedzieć o historii powstawania tego produktu. Świadczy też to o tym, że Sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia i Mazury, która prowadzi samorząd województwa tak naprawdę zaprasza najlepszych producentów z najlepszą jakością produktów
– dodała.
Aneta Janikowska z Banku Żywości w Olsztynie podkreśliła, że wyrzucanie jedzenia jest dużym problemem społecznym.
Zachęcamy do tego, żeby świadomie kupować, zrobić sobie listę potrzebnych produktów. Zachęcamy do stosowania tzw. zasady FIFO czyli „first in – first out”. To, co pierwsze kupiliśmy, stawiamy jako pierwsze w lodowce, żeby jako pierwsze zostało zużyte
– wyjaśniła.
Wydarzeniu towarzyszyły pokazy kulinarne, kiermasz produktów lokalnych oraz animacje dla dzieci. Konferencja odbyła się w Kuźni Społecznej w Olsztynie.
Posłuchaj wypowiedzi
Redakcja: K. Ośko za K. Kaszubski