Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 10 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Wyrzucanie jedzenia jest dużym problemem społecznym


„Razem przeciwko marnowaniu jedzenia” – to tytuł konferencji, która odbyła się w Olsztynie. Zwrócono uwagę nie tylko na zasadę zero waste, ale również na odżywianie dzieci, z uwzględnieniem produktów lokalnych.

Odbyło się kilka paneli i debat. Dotyczyły obchodzenia się żywnością, jej bezpieczeństwa, a także czerpania z doświadczeń lokalnych producentów. – Konferencja przyniosła wiele ciekawych spostrzeżeń – przyznał Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. Marlena Rogowska, z warmińsko-mazurskiego urzędu marszałkowskiego, współorganizatorka wydarzenia, przekonywała, że produkty lokalne wpisują się w politykę niemarnowania żywności.

Produkt lokalny tak naprawdę na wysoką jakość. Znamy producenta, który potrafi nam super opowiedzieć o historii powstawania tego produktu. Świadczy też to o tym, że Sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia i Mazury, która prowadzi samorząd województwa tak naprawdę zaprasza najlepszych producentów z najlepszą jakością produktów

– dodała.

Aneta Janikowska z Banku Żywości w Olsztynie podkreśliła, że wyrzucanie jedzenia jest dużym problemem społecznym.

Zachęcamy do tego, żeby świadomie kupować, zrobić sobie listę potrzebnych produktów. Zachęcamy do stosowania tzw. zasady FIFO czyli „first in – first out”.  To, co pierwsze kupiliśmy, stawiamy jako pierwsze w lodowce, żeby jako pierwsze zostało zużyte

– wyjaśniła.

Wydarzeniu towarzyszyły pokazy kulinarne, kiermasz produktów lokalnych oraz animacje dla dzieci. Konferencja odbyła się w Kuźni Społecznej w Olsztynie.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Fot. K. Kaszubski

Fot. K. Kaszubski

Fot. K. Kaszubski

Redakcja: K. Ośko za K. Kaszubski