Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo
Wznowiono skup winniczków na Warmii i Mazurach. Sprawdź kiedy rusza zbiór i jakie są limity
Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku w regionie – zapowiedziała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Olsztynie.
Zbiór i skup tych ślimaków będzie wznowiony na Warmii i Mazurach po rocznej przerwie. Jak poinformowała rzeczniczka prasowa olsztyńskiej RDOŚ Justyna Januszewicz, dopuszczalny limit zbiorów winniczka został ustalony na 400 ton na podstawie przeprowadzonych u ubiegłym roku badań stanu populacji tych ślimaków w województwie.
Legalne pozyskiwanie winniczków do celów przetwórstwa spożywczego będzie możliwe między 20 kwietnia a 31 maja. Ponieważ są one objęte w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową, to zainteresowane ich zbiorem i skupem firmy lub osoby fizyczne muszą uzyskać zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska. Wnioski można składać do 20 marca.
Podczas zbioru winniczka należy przestrzegać warunków określonych w pozwoleniu.
Osoby, które będą prowadziły zbiór niezgodnie z warunkami otrzymanej decyzji, np. zbiór niewymiarowych osobników, nieodpowiednie warunki przetrzymywania, brak złożenia sprawozdania w określonym terminie, czy podanie nieaktualnego adresu skupu ślimaka, nie uzyskają takich zezwoleń w przyszłości
– podkreśliła Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska.
Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli o średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku 3 lat. Zachowanie minimalnego wymiaru muszli jest istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm) może spowodować, że znaczna część winniczków nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.
Województwo warmińsko-mazurskie przez wiele lat było przodującym w kraju dostawcą winniczka. Jednak w latach 2014-2016 pozyskiwanie ślimaków w regionie wstrzymano. Główną przyczyną była słaba kondycja populacji tego gatunku.
Winniczki (Helix pomatia) to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch. Poza dziko żyjącymi winniczkami, Polska eksportuje również ślimaka szarego, czyli gatunki pochodzenia afrykańskiego i śródziemnomorskiego z hodowli fermowych. Fermy towarowe i hodowlano-przetwórcze produkują nie tylko ślimaki na mięso i jaja tzw. ślimaczy kawior, ale też pozyskują śluz na potrzeby przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego.
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy za PAP