Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 10 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Wznowiono skup winniczków na Warmii i Mazurach. Sprawdź kiedy rusza zbiór i jakie są limity

Ślimak winniczek. Fot. Krzysztof Mikunda

Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku w regionie – zapowiedziała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Olsztynie.

Zbiór i skup tych ślimaków będzie wznowiony na Warmii i Mazurach po rocznej przerwie. Jak poinformowała rzeczniczka prasowa olsztyńskiej RDOŚ Justyna Januszewicz, dopuszczalny limit zbiorów winniczka został ustalony na 400 ton na podstawie przeprowadzonych u ubiegłym roku badań stanu populacji tych ślimaków w województwie.

Legalne pozyskiwanie winniczków do celów przetwórstwa spożywczego będzie możliwe między 20 kwietnia a 31 maja. Ponieważ są one objęte w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową, to zainteresowane ich zbiorem i skupem firmy lub osoby fizyczne muszą uzyskać zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska. Wnioski można składać do 20 marca.

Podczas zbioru winniczka należy przestrzegać warunków określonych w pozwoleniu.

Osoby, które będą prowadziły zbiór niezgodnie z warunkami otrzymanej decyzji, np. zbiór niewymiarowych osobników, nieodpowiednie warunki przetrzymywania, brak złożenia sprawozdania w określonym terminie, czy podanie nieaktualnego adresu skupu ślimaka, nie uzyskają takich zezwoleń w przyszłości

– podkreśliła Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska.

Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli o średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku 3 lat. Zachowanie minimalnego wymiaru muszli jest istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm) może spowodować, że znaczna część winniczków nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.

Województwo warmińsko-mazurskie przez wiele lat było przodującym w kraju dostawcą winniczka. Jednak w latach 2014-2016 pozyskiwanie ślimaków w regionie wstrzymano. Główną przyczyną była słaba kondycja populacji tego gatunku.

Winniczki (Helix pomatia) to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch. Poza dziko żyjącymi winniczkami, Polska eksportuje również ślimaka szarego, czyli gatunki pochodzenia afrykańskiego i śródziemnomorskiego z hodowli fermowych. Fermy towarowe i hodowlano-przetwórcze produkują nie tylko ślimaki na mięso i jaja tzw. ślimaczy kawior, ale też pozyskują śluz na potrzeby przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego.

Ślimak winniczek. Fot. pixabay

Redakcja: B.Świerkowska-Chromy za PAP