Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Region, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo
Zbliża się koniec pszczelarskiego sezonu
Zmiany klimatyczne mają wpływ na cały ekosystem. W tym roku rolnicy szybciej rozpoczęli żniwa, a pszczelarze przygotowanie pszczół do zimowania.
– Już myślimy o podkarmianiu i leczeniu pszczół. Zachowanie roju jest dziwne, nie takie jak co roku – powiedział Antoni Czyż z Nadleśnictwa Zaporowo i dodał, że w tym roku poprzez liczne deszcze zbiory miodu lipowego nie był zbyt owocne.
Pszczelarze pomagają przetrwać pszczołom najtrudniejszy czas. Gospodarka pasieczna polega m.in. na tym, by dopasować wielkość ula do wielkości rodziny pszczelej. To ważne, by pszczoły nie musiały tracić energii na ogrzanie zbyt dużego gniazda. Zużywają do tego spore ilości miodu. Jedna rodzina pszczela w ciągu roku konsumuje około 100 kg miodu.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: A. Pastuszka
Redakcja: K. Ośko