Banki Żywności apelują o przetwarzanie produktów
Zainteresowanie owocami i warzywami, które trafiają do Banków Żywności jest ogromne. Problemem jest jednak przechowywanie świeżych produktów.
Dlatego Federacja Banków Żywności apeluje, żeby żywność objęta rosyjskim embargiem mogła być przetwarza i w takiej formie oferowana osobom potrzebującym.
– Chodzi o zgodę Ministra Rolnictwa na przetwarzanie na dżemy, musy czy soki – wyjaśnia Teresa Bocheńska, prezes Elbląskiego Banku Żywności.
Na ministerialną decyzję czekają zarówno sadownicy, odbiorcy żywności, ale też jej przetwórcy. Do elbląskiego Banku Żywności zgłosił się już jeden wytwórca – dodaje Teresa Bocheńska.
Od początku akcji Elbląski Bank Żywności przekazał swoim podopiecznym ponad 65 ton owoców i warzyw, przede wszystkim jabłek. (stank/bsc)