Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 22 °C pogoda dziś
JUTRO: 22 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Czy jesteśmy gotowi na uzupełnienie diety jadalnymi owadami?

Fot. D. Grzymska

Czy jesteśmy gotowi na to, by spożywać białko owadzie? Zastanawiają się nad tym naukowcy, hodowcy i producenci.

Przyjechali do Olsztyna na drugą ogólnopolską konferencję dotyczącą hodowli owadów na cele paszowe i żywieniowe. Dwudniowe spotkanie zorganizował prof. Tadeusz Bakuła z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Głównym celem jest mówienie o owadach, a ponadto zapoznanie się ludzi między sobą, wymiana doświadczeń. Jeszcze wszystko przed nami

– powiedział.

W konferencji uczestniczą prelegenci m.in. z Kolumbii, Holandii i Niemiec, gdzie produkcja pasz i żywności jest na wyższym stopniu zaawansowania. Prof. Marcin Kadej z Uniwersytetu Wrocławskiego uważa, że w Polsce jest jeszcze duża bariera psychiczna, dlatego część osób nie jest gotowa na zmiany.

To jest tylko kwestia mentalności. Wielu z nas uważa owady za tzw. robactwo. To nie tak. Owady, jeśli są hodowane w sposób prawidłowy, z uwagi na ich wartości odżywcze, mogą stanowić doskonałe uzupełnienie naszej diety. Nie dążymy do całkowitej eliminacji mięsa, raczej szukamy alternatywy dla niego

– wyjaśnił.

Według naukowców, owady jadalne są źródłem pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego, a ich produkcja jest ekologiczna i efektywna. Unia Europejska zezwoliła na stosowanie przetworzonych białek zwierzęcych pochodzących z owadów hodowlanych w paszach dla drobiu i świń.

Posłuchaj relacji Doroty Grzymskiej

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: K. Ośko