Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 22 °C pogoda dziś
JUTRO: 22 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Owady jadalne alternatywnym źródłem białka. Studenci sprawdzą zainteresowanie taką żywnością

Fot. K. Piasecka

Czy białko z owadów to przyszłość w naszej diecie? Studenci UWM sprawdzą, czy możliwe jest wprowadzenie takiej żywności i jakie mamy do niej nastawienie.

Studenci Wydziału Nauki o Żywności zwyciężyli w konkursie i otrzymają 7 tysięcy złotych na realizację swoich badań naukowych. A przedmiotem ich badań będzie stan wiedzy oraz zainteresowanie spożyciem owadów jadalnych jako alternatywnych źródeł białka.

Dlaczego białko z owadów znalazło się w kręgu zainteresowania naukowców? Inż. Joanna Browarek, przewodnicząca Koła Naukowego Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych i studentka I roku studiów magisterskich na kierunku technologia żywienia wyjaśniła, że na świecie zwiększa się liczba ludności, dlatego naukowcy poszukują alternatywnych źródeł białka.

00:00 / 00:00

Studenci sprawdzą, jak uczniowie szkoły gastronomicznej zapatrują się na produkty z dodatkiem mąk wzbogacanych w białko zwierzęce, proponując do skosztowania pieczywo oraz specjalnie przygotowane całe larwy i owady dorosłe.

Studenckie Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych współpracuje przy tym projekcie z Kołem Naukowym Żywienia i Profilaktyki Żywieniowe, które przebada w warunkach laboratoryjnych wartości białka pochodzącego od owadów.

Pokłosiem tego projektu będą publikacje naukowe oraz badania wartości odżywczej białka pochodzącego od owadów.

Autor: D. Grzymska
Redakcja: K. Ośko