Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Czy słynne pasłęckie pierniki powrócą jako pamiątka turystyczna i kulinarna?

Fot. fotolia.pl

Region elbląski i Żuławy poszukują własnych tradycji kulinarnych. Wraz z powojennymi osadnikami przybyły tam zupełnie inne potrawy i obyczaje. Współcześni mieszkańcy tych ziem chcą przywrócić receptury poprzedników.

Na Żuławy wróciło już m.in. sprowadzone tu przez Holendrów serowarstwo. A Pasłęk przypomina o piernikach, z których niegdyś słynął.

Pomysłodawcą przywrócenia pasłęckiego piernika jako pamiątki turystycznej i kulinarnej jest Piotr Adamczyk, służbowo pracownik Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu.

Pierniki kojarzymy z Toruniem, a swoje tradycje piernikarskie miały Elbląg, Nowy Dwór Gdański i Pasłęk

– przypomina Piotr Adamczyk.

Każda piekarnia miała swoje przepisy, dobrze ukrywane przed konkurencją. Wspólne produkty to zawsze miód i dobra mąka oraz pierne przyprawy. Ważne były formy – te pasłęckie można oglądać w Muzeum Piernika w Toruniu.

Co ciekawe – nie wszystkie pierniki w dawnych czasach były jadalne. Niektóre były małymi dziełami sztuki, dekorowanymi w szczególny sposób złotem i kolorowymi farbami. A pierniki pasłęckiego cukiernika Zachowskiego były tak doskonałe, że został on nadwornym dostawcą księcia Fryderyka Karola Pruskiego.

Posłuchaj relacji Miry Stankiewicz

00:00 / 00:00

 

Autor: M Stankiewicz
Redakcja: A. Dybcio