Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 23 °C pogoda dziś
JUTRO: 24 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Jak przechowywać żywność, by jej nie marnować?

Fot. P. Getka

Prawie miliard ton żywności marnuje się co roku na całym świecie. Tak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

To też coraz większy problem w Europie. Mieszkańcy Starego Kontynentu rocznie marnują 88 milionów ton żywności, czyli jedną piątą całej produkcji w Unii.

Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia i nie wyrzucać… naszych pieniędzy do śmietnika? Warto dobrze zorganizować swoją lodówkę.

Na drzwiach, które są najcieplejszym miejsce w lodówce, można trzymać rzeczy, które szybko wykorzystamy, np. sosy. Dla jajek lepsze miejsce to natomiast druga półka. Na górze również trzymamy to, co szybko wykorzystamy np. pozostałości po posiłku. Najchłodniej jest na samym dole. Tam kładziemy przetwory, które będziemy trzymać najdłużej

– wyjaśniła Justyna Banasiak z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.

Specjaliści z tego instytutu edukują młodzież, jak zatrzymać ten niekorzystny trend. Pokazują m.in., jak zaplanować posiłki, ale również to, jak poprawnie je przechowywać.

Często popełniamy też inny błąd. Wyjmujemy mięso lub rybę z zamrażalnika i zostawiamy je na blacie. Powinny być natomiast w lodówce, żeby nie dostały się do niej żadne zakażenia mikrobiologiczne

– radziła Justyna Banasiak.

Ze statystyk wynika, że 60 procent wyrzucanej żywności pochodzi z naszych domów. Najczęściej marnują się produkty z krótkim terminem przydatności: warzywa i owoce, mięso oraz pieczywo.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Autor: K. Piasecka
Redakcja: K. Ośko