Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 15 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Mięso i ciasta na świątecznym stole dawnych elblążan

Fot. Fotolia.com

Boże Narodzenie spędzamy w gronie najbliższych, podczas wzajemnych odwiedzin. Rodzinnym spotkaniom oprócz świątecznej atmosfery towarzyszą także dania i potrawy, świąteczne nalewki oraz wyjątkowo pyszne desery.

Wioleta Rudzka z Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu powiedziała, co w regionie dawniej jadano w czasie świąt Bożego Narodzenia:

We wspomnieniach przewijają się głównie mięsa: pieczona gęś, wieprzowina, kaczka, schab, indyk i dziczyzna, ale też kluski ze śliwkami. Pojawia się także dużo ciast, zarówno tych piernikowych oraz babkowych. Na naszych spotkałam się z różnymi nazwami babek, czyli na przykład babka piaskowa, czy królewska z rumem i rodzynkami.

00:00 / 00:00

W Kościele Katolickim drugi dzień świąt Bożego Narodzenia to wspomnienie świętego Szczepana, pierwszego męczennika za wiarę chrześcijańską. W tym roku 26 grudnia przypada także Niedziela Świętej Rodziny.

Autor: J. Sulecki
Redakcja: K. Ośko