Młodzi kucharze szkolą się i zdobywają nagrody
„Od pola przez wiedzę i smak ku lepszej przyszłości” – pod takim hasłem uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno- Spożywczych w Olsztynie przez cztery tygodnie uczestniczyli w warsztatach. Zajęcia promowały lokalnych producentów i ich surowce.
Jak powiedziała dyrektorka szkoły Wioletta Rutkowska, każde spotkanie pokazywało uczniom zupełnie inne aspekty gastronomi.
Na pierwszym warsztacie były robione ciasta, następnie potrawy z ryb, kolejny temat to wędliny i mięsa. Odrębnym tematem były potrawy z wykorzystaniem serów kozich. Młodzież była zachwycona (…)
– dodała.
Warsztaty zorganizowało Stowarzyszenie Południowa Warmia.
Tymczasem ciastka na palcu kręcone zapewniły Aleksandrze Wiśniewskiej z Olsztyna najwyższą nagrodę Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego na Targach Poznańskich „Smaki Regionu”. Aleksandra Wiśniewska jest uczennicą klasy 4Tb w Zespole Szkół‚ Gastronomiczno- Spożywczych w Olsztynie. Jak mówiła, w rodzinie miłość do gotowania przekazywana była z pokolenia na pokolenie.
Babcia zawsze się śmiała jak ktoś zapytał jak robimy ciastka na palcu kręcone. Mówiła, że ciasto parzone kręciła na palcu i wkładała do tłuszczu (…) Nie jest to jednak prawdziwa informacja. Używamy to tego worka cukierniczego. Mam trzy, jak nie cztery, segregatory takich przepisów. Receptury przechodzą z pokolenia na pokolenie. Dostałam je od babci. Ona dostała je od swojej mamy, a ta tworzyła je razem ze swoją mamą
– powiedziała
Nastolatka już teraz myśli o kolejnych konkursach, na których chciałaby zaprezentować ciasto z owocami, także z przepisu swojej babci.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: I. Malewska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy