Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Region, Ostróda, Pisz, Regiony, Szczytno, Węgorzewo
Promocja lasów i żywności pochodzenia leśnego. Rusza konkurs „Natura od kuchni”
Startuje druga edycja programu „Natura od kuchni”. To konkurs Lasów Państwowych skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich.
Chodzi o wspólną promocję i popularyzację wiedzy o żywności pochodzenia leśnego. To także upowszechnienie wiedzy o przyrodzie i zrównoważonej gospodarce leśnej.
Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności
– mówi Adam Pietrzak, rzecznik olsztyńskiej dyrekcji Lasów Państwowych.
Koła Gospodyń Wiejskich, które przedstawią najlepsze projekty na działania promujące wykorzystanie dziczyzny i płodów runa leśnego mogą ubiegać się o dofinansowanie nawet w wysokości 10 tys. zł.
W ubiegłym roku do Lasów Państwowych wpłynęło ponad 600 wniosków, spośród których dofinansowanie otrzymało aż 590 z nich. Projekty można składać do 30 września tego roku.
Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska