Światowy Dzień Czekolady. Mimo kalorii ten smakołyk może być zdrowy
Może być mleczna lub deserowa, z chilli, orzechami, bakaliami, a także nadziewana. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Przysmak ten trafił do Europy w XVI wieku.
Jak powiedziała dr Anna Hinburg, dietetyk kliniczny ze Szpitala Dziecięcego w Olsztynie, czekolada to nie tylko uczta dla podniebienia. Szczególnie jeden z jej rodzajów może mieć korzystny wpływ na zdrowie. To czekolada deserowa, choć także z nią nie należy przesadzać.
Szczególnie zdrowa jest gorzka czekolada, która zawiera ponad 70% kakao. Zawiera ona polifenole, flawonoidy i katechiny, które wspierają ochronę naszych komórek przed stresem oksydacyjnym. Mogą wpływać na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych, a także poprawiać funkcję śródbłonka naczyniowego
– wyjaśniła.
Za najmniej zdrową uznaje się czekoladę białą.
Choć patrząc na skład, jest to nadal czekolada, to dietetycy traktują ją zupełnie inaczej. To bardziej słodycz niż produkt odżywczy
– stwierdziła dr Hinburg.
Warto pamiętać, że jedna tabliczka czekolady to od 300 do nawet 600 kalorii.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Świniarski
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy