Szczyt trzcinowych żniw na Zalewie Wiślanym
Na Złotej Wyspie nad Zalewem Wiślanym trwają trzcinowe żniwa. Zdaniem lokalnej firmy, która zajmuje się jej zbiorem od półwiecza, ten sezon jest najlepszy od pięciu lat.
Powodem jest sprzyjająca pracom pogoda oraz jakość trzciny. W ostatnim czasie trafia ona w zdecydowanej większości na polski rynek, a nie, tak jak wcześniej, na eksport do Europy Zachodniej. Trzcina, która rośnie nad Zalewem Wiślanym, ma wyjątkowo wysoką jakość. A to powoduje, że jest cennym materiałem do krycia dachów. Jest trwała, ciepła i najbardziej ekologiczna.
Nasza trzcina ma dużo krzemu, co powoduje, że jest bardzo trwała. Ze sprzedażą nie ma problemu, klienci dopytują się o nią już od listopada
– stwierdził Ryszard Zagalski z Jagodnika, którego rodzina od lat trudni się tą pracą.
Trzcina jest pozyskiwana w sposób przyjazny środowisku, firma państwa Zagalskich używa do jej zbioru specjalnego kombajnu, który liczy sobie ponad 40 lat. Sezon zbioru trzciny nad Zalewem Wiślanym trwa zwykle do połowy marca, do czasu wiosennych ptasich lęgów.
Posłuchaj relacji Miry Stankiewicz
Autor: M. Stankiewicz
Redakcja: K. Ośko