Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 18 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Wciąż w śmietnikach lądują produkty nadające się do spożycia

Polacy marnują rocznie trzy miliony ton żywności, jednocześnie aż ponad 6,5 procent Polaków żyje poniżej progu ubóstwa. Tak wynika z najnowszego raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2024”.

Raport, w Światowy Dzień Żywności, opublikowała Federacja Polskich Banków Żywności. Łukasz Sołtysiak z Federacji Polskich Banków Żywności podkreślił, że z raportu wynika, iż niemal 45 procent Polaków marnuje jedzenie, ale w stosunku do ubiegłego roku to grupa o 11 procent mniejsza.

Można powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość, którą budują również coraz wyższe ceny żywności. Powoduje to, że nas na tę żywność nie stać i kupujemy mniejsze ilości jedzenia, staramy się wybierać bardziej atrakcyjne cenowo produkty

– dodał.

Choć zmniejsza się odsetek osób marnujących jedzenie, to wciąż w śmietnikach lądują produkty nadające się do spożycia. Wśród najczęściej wyrzucanych królują chleb i różne rodzaje pieczywa, wędliny, warzywa i owoce. Częste marnowanie jedzenia wynika przede wszystkim z upływu terminu przydatności do spożycia, niewłaściwego planowania posiłków, nadmiernych zakupów i niewłaściwego przechowywania żywności. Według szacunków rocznie gospodarstwa domowe, z powodu wyrzucania żywności, tracą od pięciu do sześciu tysięcy złotych.

Światowy Dzień Żywności ustanowiła w 1979 roku Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Autor: IAR
Redakcja: K. Ośko