Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Zdrowy chleb według szefa kuchni Darka Barygi

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Tym razem na potrzeby audycji, której tematem przewodnim był chleb – kucharz Darek Baryga proponuje jego zdrową wersję bez mąki i cukru.

Taki chleb to świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka nasyci nas na długo. Można robić na nim kanapki tak jak z tradycyjnego bochenka chleba. Może być też świetną propozycją na podwieczorek, podając go o z twarogiem, masłem orzechowym lub z dżemem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 80 g orzechów laskowych
  • 60 g migdałów
  • 50 g białego sezamu
  • 90 g pestek słonecznika
  • 100 g ziaren lnu
  • 80 g pestek dyni
  • 50 g suszonych wiśni
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • 3 g soli

Sposób przygotowania

Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wykładany  papierem do pieczenia. Następnie smarujemy olejem rzepakowym. Piekarnik nastawiamy  do rozgrzania 160° Celsjusza.

Orzechy laskowe i migdały wkładamy do blendera a następnie rozdrabniamy przez kilka sekund do uzyskania mąki orzechowej. Orzechy przesypujemy do miski i dodajemy odmierzone pozostałe składniki. Jajka mieszamy  w szklanej misce i dodajemy do orzechów z ziarnami.

Masę na chleb z ziarnami przelewamy do przygotowanej wcześniej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut. Po upieczeniu chleba z ziarnami odstawiamy go na kratkę do całkowitego wystudzenia bez wyjmowania z keksówki. Dzięki temu nie będzie się kruszył po upieczeniu.

Posłuchaj przepisu

00:00 / 00:00

Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za D. Grzymska