Co gościło na wielkanocnym stole w wiejskiej chacie?
Dania wielkanocne mają swoje głębokie korzenie w polskiej tradycji. Stół wielkanocny w wiejskiej chacie można zobaczyć m.in. w Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie.
O tym co znajdowało się na wiejskim stole opowiedziała Ewa Błaszko, etnografka z Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie.
Centralne takie miejsce zajmuje oczywiście chleb. Mamy również masło w kształcie barana. Są również różnego rodzaju mięsa, wędliny, to czego nie było przez 40 dni dawniej, w czasie Wielkiego Postu, za czym ludzie przez ten czas zatęsknili
– powiedziała.
Święta Wielkanocne obfitują w tradycje oraz zwyczaje ludowe i choć część z nich niestety zanikła, to wiele z nich nadal jest kultywowanych. Po śniadaniu wielkanocnym jajka stawały się elementem różnych gier i zabaw.
Takie zabawy przyciągały nie tylko dzieci i młodzież, ale również dorosłych. Jedną z takich zabaw są wybitki. Zabawa polega na tym, żeby uderzyć się jajkami. Jedna osoba bierze jedno jajko, druga osoba bierze drugie jajko i uderzamy się czubkami
– dodała etnografka.
Symbolem Wielkanocy są pisanki – kolorowe i bogato zdobione jajka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jajko jest symbolem życia, płodności, miłości i siły. Istnieje wiele wierzeń i obrzędów związanych z jajkiem, a niektóre zachowały się do dziś.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: A. Minkiewicz-Zaremba
Redakcja: P. Jaguszewski