Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Region, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo, Radio od kuchni - czwarty sezon
Czwarty sezon Radia od kuchni. Wracamy z najsmaczniejszą wakacyjną audycją!
Fartuchy wyprasowane, noże naostrzone, blat – aż błyszczy! Zaczynamy czwarty sezon Radia od kuchni! Po kulinarnej podróży przez region, wracamy do naszego radiowego ogrodu.
Przez całe wakacje, w każdy czwartek, będziemy podążać za przyrodą. Gospodarzami audycji będą nasza radiowa koleżanka Dorota Grzymska i kucharz Maciej Maciejewski.
Jedzenie ma być przyjemnością – ale zdrową przyjemnością. Dodając do niego szczyptę radości z gotowania, łyżeczkę uśmiechu i garść współpracy, osiągniemy kulinarny sukces
– powiedziała Dorota Grzymska.
Po raz kolejny nad smakiem potraw (i ich wyglądem!) czuwać będzie kucharz Maciej Maciejewski.
Przyrządzimy potrawy z produktów sezonowych – sięgniemy więc po to, co aktualnie rośnie w ogródku, polu czy w lesie. Jako miłośnik kuchni zero-waste gwarantuję, że nic się nie zmarnuje
– podkreślił Maciej Maciejewski.
Słuchajcie Bliższych Spotkań w każdy czwartek od godziny 9 do 14.
Co ugotują Dorota i kucharz Maciej? Śledźcie naszą stronę internetową – tam rano będziemy zamieszczać przepisy na dania z menu dnia.
W dzisiejszej audycji (26 czerwca) rolę główną odegrał bez. Czarny bez 🙂
PRZEPISY
Naleśniki z kwiatami czarnego bzu i glazurowanymi truskawkami
Składniki:
- 250 g mąki typ 450
- 2 jaja
- 4 baldachy kwiatów czarnego bzu
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 150 ml wody
- 400 g truskawek
- 1 cytryna
- szczypta soli
- miód do smaku
Przygotowanie:
Baldachy czarnego bzu zostawiamy na jakiś czas na białym papierze, aby pozbyć się zanieczyszczeń i owadów. Odcinamy kwiatki jak najbliżej kwiatostanu. Oddzielamy żółtka jaj od białek. Mieszamy mikserem mąkę, mleko, wodę, żółtka i sól. W osobnym naczyniu ubijamy białka jaj na sztywno i dodajemy powoli do reszty zmiksowanych już składników, mieszając delikatnie łyżką. Do powstałej masy dodajemy kwiatki bzu. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.
Masło, miód i sok z cytryny przekładamy na patelnię i podgrzewamy do uzyskania jednolitego sosu. Umyte i oczyszczone wcześniej truskawki kroimy na pół i na krótko przed podaniem obtaczamy w glazurze. Pozostałą część glazury wykorzystujemy do dekoracji.
Usmażone naleśniki polewamy sosem i dekorujemy truskawkami w glazurze.
Filet z kurczaka macerowany w nalewce z kwiatów bzu i cytryny podany z sałatą warzywną z vinegretem z botwiny i soku z czarnego bzu oraz kopytkami z bobu
Składniki:
- 3 szt. fileta z piersi kurczaka
- 150 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm ostrej papryczki chili
- olej
- ok 100 g masła
- ½ cytryny do smaku
Przygotowanie:
Filet z kurczaka
Filet myjemy, czyścimy ze skór i błonek, przyprawiamy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy nalewkę z kwiatu bzu z pokrojonym czosnkiem i pokrojoną drobno papryczką chilli. Tak przygotowaną zalewę lekko studzimy, a następnie zalewamy nią filety i odstawiamy na godzinę.
Filety smażymy na oleju do zrumienienia się, a następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 15 minut.
W trakcie pieczenia przygotowujemy sos na bazie pozostałej marynaty.
Sos
Zalewę pozostałą po marynowaniu mięsa przelewamy na patelnię i w zależności od stopnia słodkości doprawiamy do smaku cytryną i solą. Do podgrzanego sosu dodajemy masło.
Sałata warzywna z vinegretem z botwiny i soku z czarnego bzu
vinegret
Składniki:
- ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu (jak słodki mamy sok z bzu)
- 3 płaskie łyżeczki musztardy dijon
- 5 łodyg botwiny (czerwone części botwiny)
- 3 łyżki soku z bzu
- 7-9 łyżek oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, poza olejem i sokiem z czarnego bzu, przełożyć do blendera i zmiksować, a następnie rózgą wkręcić powoli olej i dodać sok z czarnego bzu do uzyskania odpowiedniego smaku.
Sałatę warzywną skomponować z ulubionych sezonowych warzyw i dodać przyrządzony vinegret.
Kopytka z ziemniaków i bobu
Składniki:
- 200 g ziemniaków
- 300 g bobu
- 1 pęczek świeżego koperku
- sól
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. W oddzielnym garnku gotujemy bób z koperkiem. Obieramy ziemniaki i bób ze skórki. Bób blendujemy, a ziemniaki przeciskamy przez praskę. Układamy kopiec z bobu i ziemniaków, czwartą część kopca uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto, formujemy je w wałeczki i kroimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie.
Lemoniada z kwiatów bzu
Składniki:
- 4 baldachy kwiatów czarnego bzu
- 1 limonka
- 300 g cukru trzcinowego
- 4 litry wody
Przygotowanie:
Zagotowujemy 1 litr wody. Do zagotowanej wody dodajemy kwiaty czarnego bzu i podgrzewamy przez godzinę. Dodajemy cukier, studzimy, dodajemy resztę wody i sok z limonki do smaku.
To już czwarta edycja Radia od kuchni. W pierwszej kucharz Maciej przyjmował kulinarne wyzwania od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Były potrawy kuchni polskiej, gruzińskiej, ukraińskiej, ale także dania dla ucznia czy studenta. W drugiej edycji do naszego ogrodu zapraszaliśmy gości. Odwiedzili nas m.in. producenci lokalnej żywności, a także ludzie kultury i sportu. W trzeciej odsłonie to my wybraliśmy się w kulinarną podróż. Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn zaprezentowaliśmy 70 smaków z Warmii i Mazur. Odwiedziliśmy 10 miejscowości i ugotowaliśmy tam najlepsze potrawy regionalne.