Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 10 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Czwarty sezon Radia od kuchni. Wracamy z najsmaczniejszą wakacyjną audycją!

Fot. P. Getka

Fartuchy wyprasowane, noże naostrzone, blat – aż błyszczy! Zaczynamy czwarty sezon Radia od kuchni! Po kulinarnej podróży przez region, wracamy do naszego radiowego ogrodu.

Przez całe wakacje, w każdy czwartek, będziemy podążać za przyrodą. Gospodarzami audycji będą nasza radiowa koleżanka Dorota Grzymska i kucharz Maciej Maciejewski.

Jedzenie ma być przyjemnością – ale zdrową przyjemnością. Dodając do niego szczyptę radości z gotowania, łyżeczkę uśmiechu i garść współpracy, osiągniemy kulinarny sukces

– powiedziała Dorota Grzymska.

Po raz kolejny nad smakiem potraw (i ich wyglądem!) czuwać będzie kucharz Maciej Maciejewski.

Przyrządzimy potrawy z produktów sezonowych – sięgniemy więc po to, co aktualnie rośnie w ogródku, polu czy w lesie. Jako miłośnik kuchni zero-waste gwarantuję, że nic się nie zmarnuje

– podkreślił Maciej Maciejewski.

Słuchajcie Bliższych Spotkań w każdy czwartek od godziny 9 do 14.

Co ugotują Dorota i kucharz Maciej? Śledźcie naszą stronę internetową – tam rano będziemy zamieszczać przepisy na dania z menu dnia.

W dzisiejszej audycji (26 czerwca) rolę główną odegrał bez. Czarny bez 🙂

PRZEPISY

Naleśniki z kwiatami czarnego bzu i glazurowanymi truskawkami

Fot. P. Getka

Składniki:

  • 250 g mąki typ 450
  • 2 jaja
  • 4 baldachy kwiatów czarnego bzu
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 150 ml wody
  • 400 g truskawek
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • miód do smaku

Przygotowanie:

Baldachy czarnego bzu zostawiamy na jakiś czas na białym papierze, aby pozbyć się zanieczyszczeń i owadów. Odcinamy kwiatki jak najbliżej kwiatostanu. Oddzielamy żółtka jaj od białek. Mieszamy mikserem mąkę, mleko, wodę, żółtka i sól. W osobnym naczyniu ubijamy białka jaj na sztywno i dodajemy powoli do reszty zmiksowanych już składników, mieszając delikatnie łyżką. Do powstałej masy dodajemy kwiatki bzu. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.

Masło, miód i sok z cytryny przekładamy na patelnię i podgrzewamy do uzyskania jednolitego sosu. Umyte i oczyszczone wcześniej truskawki kroimy na pół i na krótko przed podaniem obtaczamy w glazurze. Pozostałą część glazury wykorzystujemy do dekoracji.

Usmażone naleśniki polewamy sosem i dekorujemy truskawkami w glazurze.

Filet z kurczaka macerowany w nalewce z kwiatów bzu i cytryny podany z sałatą warzywną z vinegretem z botwiny i soku z czarnego bzu oraz kopytkami z bobu

Fot. P. Getka

Składniki:

  • 3 szt. fileta z piersi kurczaka
  • 150 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm ostrej papryczki chili
  • olej
  • ok 100 g masła
  • ½ cytryny do smaku

Przygotowanie:

Filet z kurczaka

Filet myjemy, czyścimy ze skór i błonek, przyprawiamy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy nalewkę z kwiatu bzu z pokrojonym czosnkiem i pokrojoną drobno papryczką chilli. Tak przygotowaną zalewę lekko studzimy, a następnie zalewamy nią filety i odstawiamy na godzinę.

Filety smażymy na oleju do zrumienienia się, a następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 15 minut.

W trakcie pieczenia przygotowujemy sos na bazie pozostałej marynaty.

Sos

Zalewę pozostałą po marynowaniu mięsa przelewamy na patelnię i w zależności od stopnia słodkości doprawiamy do smaku cytryną i solą. Do podgrzanego sosu dodajemy masło.

Sałata warzywna z vinegretem z botwiny i soku z czarnego bzu

vinegret

Składniki:

  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (jak słodki mamy sok z bzu)
  • 3 płaskie łyżeczki musztardy dijon
  • 5 łodyg botwiny (czerwone części botwiny)
  • 3 łyżki soku z bzu
  • 7-9 łyżek oleju lub oliwy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, poza olejem i sokiem z czarnego bzu, przełożyć do blendera i zmiksować, a następnie rózgą wkręcić powoli olej i dodać sok z czarnego bzu do uzyskania odpowiedniego smaku.

Sałatę warzywną skomponować z ulubionych sezonowych warzyw i dodać przyrządzony vinegret.

Kopytka z ziemniaków i bobu

Składniki:

  • 200 g ziemniaków
  • 300 g bobu
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • sól
  • mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. W oddzielnym garnku gotujemy bób z koperkiem. Obieramy ziemniaki i bób ze skórki. Bób blendujemy, a ziemniaki przeciskamy przez praskę. Układamy kopiec z bobu i ziemniaków, czwartą część kopca uzupełniamy mąką ziemniaczaną.

Wyrabiamy ciasto, formujemy je w wałeczki i kroimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie.

Lemoniada z kwiatów bzu

Fot. P. Getka

Składniki:

  • 4 baldachy kwiatów czarnego bzu
  • 1 limonka
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 4 litry wody

Przygotowanie:

Zagotowujemy 1 litr wody. Do zagotowanej wody dodajemy kwiaty czarnego bzu i podgrzewamy przez godzinę. Dodajemy cukier, studzimy, dodajemy resztę wody i sok z limonki do smaku.

To już czwarta edycja Radia od kuchni. W pierwszej kucharz Maciej przyjmował kulinarne wyzwania od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Były potrawy kuchni polskiej, gruzińskiej, ukraińskiej, ale także dania dla ucznia czy studenta. W drugiej edycji do naszego ogrodu zapraszaliśmy gości. Odwiedzili nas m.in. producenci lokalnej żywności, a także ludzie kultury i sportu. W trzeciej odsłonie to my wybraliśmy się w kulinarną podróż. Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn zaprezentowaliśmy 70 smaków z Warmii i Mazur. Odwiedziliśmy 10 miejscowości i ugotowaliśmy tam najlepsze potrawy regionalne.

M. Maciejewski i D. Grzymska. Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka