Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Drugi sezon „Radia od kuchni”. Dziś premiera książki z przepisami kulinarnymi

Fot. P. Getka

“Radio od kuchni” to audycja popularna nie tylko wśród naszych Słuchaczy, ale także pracowników Radia Olsztyn. Latem, w plenerowej kuchni w radiowym ogrodzie, powstawały pyszne dania. Podsumowaniem sezonu jest drugi tom książki „Radio od kuchni”, który właśnie oddajemy w Państwa ręce.

Będziemy ją rozdawać od godziny 10 w Bliższych Spotkaniach. Słuchajcie audycji prowadzonej przez Izabelę Malewską i Małgorzatę Sadowską, żeby dowiedzieć się, jak można zdobyć egzemplarz tej wyjątkowej książki kucharskiej.

Tym razem do wspólnego gotowania z kucharzami Maciejem Maciejewskim i Dariuszem Barygą zaprosiliśmy lokalnych producentów, a także ludzi ze świata kultury i sportu. Każde spotkanie było okazją do wysłuchania ciekawych opowieści o pracy i pasji naszych gości. Okazało się, że wszystkich łączy miłość do dobrego jedzenia, lokalnych produktów, tradycji kulinarnych, a także chęć odkrywania nowych smaków.

Powstawały potrawy zawierające szczyptę nieoczywistych składników, nutę tradycji i smaków z Warmii, Mazur i Powiśla. Każdy z odcinków miał też motyw przewodni, od pokrzywy zaczynając, a na kapuście kończąc.

Korzystając z regionalnych produktów, można przygotować fantastyczne dania, które będą cieszyć podniebienia. Jak wykorzystaliśmy je w naszej kuchni? Przekonajcie się sami korzystając z wyjątkowych przepisów kulinarnych.

“Radio od kuchni” to obowiązkowa lektura dla tych, którzy na talerzu lubią łączyć tradycję z nowoczesnością. Przepisy są proste, a potrawy pyszne. Jeśli szukacie inspiracji, otwórzcie naszą książkę na dowolnej stronie, włączcie Radio Olsztyn i bawcie się smakami w swojej kuchni.

>> Słuchaj audycji „Radio od kuchni”

Fot. P. Getka

Jaja zapiekane w szynce dojrzewającej z fioletowym ziemniakiem

Ziemniaki faszerowane

Burgery z jajem i fioletowym ziemniakiem

Conchiglioni rigatii (makaron muszle)

Bażant po szlachecku

Uda z perliczki w szynce dojrzewającej dylewskiej

Sielawa duszona w sosie maślano-pietruszkowym

Chłodnik z botwiny z chili

Ciasto francuskie z pastą warzywną i pstrągiem wędzonym

Deser z kaszy jaglanej

fot. P. Getka