Elbląg, Aktualności, Aplikacja mobilna, Radio Elbląg, Regiony
Dania wielkanocne – tradycja czy nowoczesność?
Święta Wielkanocne to nie tylko czas rodzinnych spotkań, ale też powrót do sprawdzonych smaków. Choć na stołach pojawiają się nowoczesne akcenty i minimalistyczne wersje dań, to kuchnia oparta na znanych recepturach jest wybierana najczęściej.
Remigiusz Jasiński z Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni stwierdził, że nowoczesne trendy często odwołują się do tradycji.
Już się zachłysnęliśmy molekularną kuchnią, tymi wszystkimi dodatkami i powrót w tradycję to jest to. I w naturalny, regionalny produkt. To trend, który jest coraz bardziej widoczny
– powiedział szef kuchni.
Kultywowanie wielkanocnych tradycji kulinarnych widać też na stołach mieszkańców Elbląga.
Tradycyjnie. Jajeczko, sałatka, żurek (…) Tak jak zawsze. I biała kiełbaska, sałatki, bigos, żurek
– wymieniały elblążanki.
Natomiast na Warmii dawniej wielkanocne śniadanie było skromne. Na stole pojawiały się jajka na twardo i masło, często uformowane w kształt baranka. Podawano też nabiał, chleb razowy i domowe ciasta. Dopiero później serwowano dania mięsne. Gospodyni częstowała gości szynką, kiełbasą i wędlinami, które były główną częścią świątecznego posiłku.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Rozbicka
Redakcja: P. Jaguszewski