Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 16 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Jak nie marnować żywności po świętach? Ekspert radzi

Każdego roku po świętach tysiące ton jedzenia lądują w śmietnikach. Rozwiązaniem tego problemu może być planowanie posiłków, tworzenie list zakupów i lepsze przechowywanie żywności.

Remigiusz Jasiński z Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni stwierdził, że kupujemy za dużo.

Po prostu nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Najczęstszym błędem jest gotowanie na oko. Jeśli ktoś udostępnił jakiś przepis, podzielił się nim, to te ilości mają znaczenie. Szczególnie jeśli chodzi o wypieki słodkie, cukiernictwo

– powiedział.

Szef kuchni zwrócił też uwagę na gramatury produktów w przepisach.

Jak mamy przepisy babcine, gdzie mamy zapisaną kostkę masła, to ta kostka masła dziś już nie waży 250 g. Teraz to już jest 200. Trzeba to sobie trochę zmodyfikować

– dodał kucharz.

Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności, ponad 17% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, a w skali roku marnujemy 3 miliony ton żywności. Jedzenie, które zostanie po świętach można zanieść do jadłodzielni lub zgłosić się do fundacji i organizacji, które pomagają potrzebującym.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Autor: M. Rozbicka
Redakcja: P. Jaguszewski