Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna
Jak działa wykrywacz sfałszowanego mleka? Młodzi naukowcy przedstawili wynalazki, które zmienią rynek żywności
Młodzi naukowcy z Warmii i Mazury zmieniają rynek żywności. Ich wynalazki dają broń organom kontrolnym i samym konsumentom do walki z fałszerstwami. Przyczyniają się też do rozwoju medycyny i leczenia chorób cywilizacyjnych, spowodowanych złym odżywianiem.
Właśnie te tematy poruszano na 16. już konferencji Młodych Badaczy, zatytułowanej: „Bezpieczeństwo i jakość żywności”, na której zaprezentowano najciekawsze wynalazki. Jednym z nich jest wykrywacz sfałszowanego mleka. Doktorant Oskar Brożek z Katedry Mleczarstwa zauważył, że mleko kozie, które jest droższe mieszane jest z tańszym – krowim.
Odżywianie się jest jednym z najistotniejszych czynników mających wpływ na funkcjonowanie i kondycję naszego organizmu. Odpowiednie pożywienie może przywrócić zdrowie, a złe – doprowadzić nas do choroby. Dlatego warto do tego tematu podchodzić z głową – przekonuje prof. Barbara Wróblewska, wicedyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. I dodaje, że świadomość społeczeństwa na temat zdrowej żywności rośnie.
Konferencję współorganizowali: Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.
Posłuchaj relacji Doroty Grzymskiej
Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Dybcio