Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 16 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Letnie skarby na talerzu. Dietetycy zachęcają do sięgania po sezonowe produkty

Fot. PAP / Leszek Szymański

Tego lata sięgajmy po produkty sezonowe – apelują dietetycy. Takie warzywa i owoce dojrzewają w naturalnych warunkach, mają więc większą wartość odżywczą i niższą cenę.

Trochę zatraciliśmy tę sezonowość, ponieważ mamy dostępność wszystkich produktów cały rok, natomiast to, co jest najatrakcyjniejsze w tych sezonowych produktach, to właśnie ta świeżość, zapach, aromat, łatwość dostępności. Kupujemy oczami, wszystkimi zmysłami, więc róbmy to, póki możemy. Od maja do września jest najlepszy sezon na polskie warzywa i owoce

– wyjaśniała doktor Justyna Bylinowska z portalu dietetycy.pl

Czerwiec to czas na młode ziemniaki, ogórki gruntowe czy rabarbar. Jest teraz pełnia owocowania truskawek, zaczynają się polskie czereśnie, niedługo dostępne będą polskie kapusty i sałaty. Justyna Bylinowska podkreśliła, że botwinka dostarcza sporo witaminy A, antyoksydantów i błonnika.

Wybieranie sezonowych owoców i warzyw, zwłaszcza na targowiskach i w warzywniakach, to także wsparcie lokalnych producentów i polskich rolników.

 

Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za IAR