Aktualności, Aplikacja mobilna, Radio Elbląg, Regiony
Letnie skarby na talerzu. Dietetycy zachęcają do sięgania po sezonowe produkty

Fot. PAP / Leszek Szymański
Tego lata sięgajmy po produkty sezonowe – apelują dietetycy. Takie warzywa i owoce dojrzewają w naturalnych warunkach, mają więc większą wartość odżywczą i niższą cenę.
Trochę zatraciliśmy tę sezonowość, ponieważ mamy dostępność wszystkich produktów cały rok, natomiast to, co jest najatrakcyjniejsze w tych sezonowych produktach, to właśnie ta świeżość, zapach, aromat, łatwość dostępności. Kupujemy oczami, wszystkimi zmysłami, więc róbmy to, póki możemy. Od maja do września jest najlepszy sezon na polskie warzywa i owoce
– wyjaśniała doktor Justyna Bylinowska z portalu dietetycy.pl
Czerwiec to czas na młode ziemniaki, ogórki gruntowe czy rabarbar. Jest teraz pełnia owocowania truskawek, zaczynają się polskie czereśnie, niedługo dostępne będą polskie kapusty i sałaty. Justyna Bylinowska podkreśliła, że botwinka dostarcza sporo witaminy A, antyoksydantów i błonnika.
Wybieranie sezonowych owoców i warzyw, zwłaszcza na targowiskach i w warzywniakach, to także wsparcie lokalnych producentów i polskich rolników.
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za IAR