Bitki i puree podbiły podniebienia
Bitki wołowe w miodzie pitnym, śliwki w boczku i puree z gruszkami – to zwycięzca rozegranego w Elblągu sub-regionalnego finału konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” w kategorii profesjonalistów. Potrawę ugotowali przedstawiciele Eko Farmy Vitalis z Zastawna koło Młynar, którzy sami hodują specjalne gatunki krów.
Pierwszą nagrodę w kategorii amatorów zdobyły „Roladki rybne w sosie musztardowym” przygotowane przez Klub ” Praktyczna Pani ” działający przy Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Tolkmicku. Obaj zwycięzcy są z powiatu elbląskiego.
W konkursie wzięło udział 50 uczestników. Ich zadaniem było korzystanie z lokalnych produktów. W rejonie elbląskim takim regionalnym produktem są np. ryby.
Vitalis i gospodynie z Tokmicka wezmą udział w wojewódzkim finale konkursu, który odbędzie się w połowie grudnia po rozegraniu jeszcze dwóch eliminacji – w Ełku i Szczytnie.
Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” organizowany jest przez Samorząd Województwa, Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą i Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury. (mstan/łw)