Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Braniewo, Działdowo, Aktualności, Giżycko, Aplikacja mobilna, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Kultura, Mrągowo, Nidzica, Radio Elbląg, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo, Regiony
Co powinno znaleźć się w wielkanocnym koszyczku? Tradycja i symbolika święconki
Tradycyjnie Wielka Sobota jest dniem święcenia pokarmów spożywanych podczas śniadania w Niedzielę Wielkanocną. Co powinno znaleźć się w koszyczku?
W koszyczku musiał być chleb, szynka, kiełbasa, masło, pieczywo obrzędowe w formie ptaszków, babka, jajka w dużej ilości. Jajko to symbol życia i miłości, którego nie mogło nigdy zabraknąć w czasie Świąt Wielkiej Nocy
– powiedziała etnograf Ewa Błaszko z Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie.
Każda z potraw miała swoje symboliczne znaczenie. Chrzan utożsamiano z cierpieniem, a sól była oznaką trwałości i ochrony przed zepsuciem.
Początkowo święcenie pokarmów odbywało się w domach.
Do najważniejszego gospodarza przyjeżdżał ksiądz w Wielką Sobotę i święcił potrawy, które się znajdowały na stole. Pamiętajmy też, że dawniej uważano, że w święta jemy tylko to, co jest poświęcone. Wierzono również, że poświęcone jedzenie nam nie zaszkodzi, nawet największym łasuchom
– dodała Ewa Błaszko.
Wielkanocne śniadanie powinno się odbyć po rezurekcji. Panowało również przekonanie, że święconkę trzeba zjeść w całości, aby w kolejnym roku niczego w domu nie zabrakło.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: A. Minkiewicz-Zaremba
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy