Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 10 °C pogoda dziś
JUTRO: 7 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Elbląg pełen smakołyków

W Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyły się eliminacje lokalne do konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy.

W szranki stanęli właściciele gospodarstw agroturystycznych, koła gospodyń wiejskich i indywidualni uczestnicy z powiatów elbląskiego i braniewskiego. Jury oceniało 17 potraw i 36 produktów regionalnych.

Fot. Aleksandra Żyła

Uznanie komisji zyskała m.in. wołowina warmińska Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra Mariusza Jędrychowskiego.

00:00 / 00:00

W kategorii produkty nagrodzono także m.in. śledzika w zalewie octowej Danuty Bendarenko i miód rzepakowy z pasieki Mateusza Wileńskiego.

Fot. Aleksandra Żyła

Pierwsze miejsce w kategorii potrawy zajęli ex aequo uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za pierogi po kadyńsku i Gospodarstwo Agroturystyczne Vitalis w Zastawnie za comber jagnięcy.

Laureaci eliminacji lokalnych wezmą udział w finale konkursu 5 grudnia w Olsztynie.

Fot. Aleksandra Żyła

(ażył/łw)