Elbląg pełen smakołyków
W Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyły się eliminacje lokalne do konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy.
W szranki stanęli właściciele gospodarstw agroturystycznych, koła gospodyń wiejskich i indywidualni uczestnicy z powiatów elbląskiego i braniewskiego. Jury oceniało 17 potraw i 36 produktów regionalnych.
Uznanie komisji zyskała m.in. wołowina warmińska Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra Mariusza Jędrychowskiego.
W kategorii produkty nagrodzono także m.in. śledzika w zalewie octowej Danuty Bendarenko i miód rzepakowy z pasieki Mateusza Wileńskiego.
Pierwsze miejsce w kategorii potrawy zajęli ex aequo uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za pierogi po kadyńsku i Gospodarstwo Agroturystyczne Vitalis w Zastawnie za comber jagnięcy.
Laureaci eliminacji lokalnych wezmą udział w finale konkursu 5 grudnia w Olsztynie.
(ażył/łw)