Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE, Region, Regiony
Jak zmniejszyć kaloryczność wigilijnych dań? Dietetyk podpowiada
Wigilijna kolacja może mieć nawet 2 tysiące kalorii, czyli tak naprawdę tyle, ile wynosi zapotrzebowanie kaloryczne przeciętnej dorosłej osoby w ciągu całej doby. A to dopiero początek świątecznej uczty, która zazwyczaj trwa kilka dni.
Chcąc uniknąć przejedzenia warto nie tylko zachować umiar, ale i zredukować kaloryczność niektórych potraw. Dietetyczka Anna Hinburg sugeruje, żeby szykując świąteczne potrawy rozważyć rezygnację z pewnych produktów na rzecz innych, zdrowszych.
Po pierwsze możemy użyć jogurtu naturalnego zamiast majonezu i śmietany, które charakteryzują się dużą zawartością cukru. Zamiast majonezu, który stosowany jest tradycyjnie do sałatki jarzynowej możemy użyć jogurtu naturalnego i niekoniecznie musi być to jogurt 0%, ale 1,5 albo 2 %. Natomiast zamiast kremów z mascarpone możemy użyć jogurtu naturalnego lub greckiego
– wyjaśniła.
Dietetyczna podpowiada także, aby smażenie zastąpić pieczeniem, a zamiast mąki pszennej częściowo dodać orkiszową.
Autor: I. Malewska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy