Pyszne potrawy z czarnej skrzynki
14 szkół z całej Polski wzięło udział w pierwszym Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Black Box, który odbył się w Elblągu. Gospodarzem imprezy był Zespół Szkół Gospodarczych.
Dwuosobowe drużyny kucharskie tworzyły potrawy z produktów wylosowanych z tzw. czarnej skrzynki. Najbardziej kreatywni okazali się uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi: Kamil Piotrowski i Agata Błaszczyk.
Uznanie jury zyskali również Tomasz Kaszlewicz i Piotr Kaślewicz z Iławy oraz Ida Popis i Aleksandra Ślędak z Olsztyna. Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy. Komisja konkursowa przyznała również wyróżnienie za osobowość dla Jana Słowińskiego z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Słupcy.
Posłuchaj relacji Aleksandry Żyły
(ażył/łw)