Które warzywo wystąpiło w Radiu od kuchni? Pomidor!
Sezon na pomidory w pełni. W Radiu od kuchni kucharz Maciej Maciejewski i nasza redakcyjna koleżanka Dorota Grzymska zaproponowali dania z pomidorami w roli głównej.
W czwartej edycji wakacyjnej audycji Radio od kuchni stawiamy na produkty i potrawy sezonowe. W tym odcinku przygotowaliśmy zupę krem z żółtych pomidorów z grzankami cebulowymi, focaccię z pomidorkami suszonymi i koktajlowymi z rozmarynem oraz kotlety mielone duszone, w sosie z żółtych pomidorów.
PRZEPISY
Zupa krem z żółtych pomidorów z grzankami cebulowymi
Składniki:
- 10 żółtych pomidorów
- 2 czerwone pomidory
- sól
- pieprz
- 2 cebule
- 1 bagietka
- 1 kulka mozzarelli
- 1/4 kostki masła
- 1 pęczek włoszczyzny
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie:
Nastawiamy bulion. Myjemy włoszczyznę, obieramy warzywa, kroimy je na większe kawałki. Bulion ma być mocny, czyli ma być w nim dużo warzyw. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Z pomidorów wykrawamy łączenia z łodygą, kroimy na pół i pieczemy do pomarszczenia się skóry. Pomidory żółte i czerwone miksujemy oddzielnie i przelewamy do misek. Kroimy bagietkę, smarujemy ją masłem, obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Smażymy cebulę na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy bulion i dodajemy żółte pomidory, czerwone doprawiamy na ostro z częścią pozostałego masła. Doprawiamy krem z żółtych pomidorów solą, jeżeli są mocno kwaśne, dodajemy ok. 1/4 łyżeczki cukru do smaku. Mozzarellę trzemy na tarce, usmażoną cebulę nakładamy na posmarowaną masłem bagietkę, na cebulę układamy mozzarellę. Pieczemy w temp. 190 stopni, do zrumienienia się mozzarelli. Wlewamy krem z żółtych pomidorów na talerz, dodajemy kropeczki lub muśnięcia kremem z czerwonych pomidorów i na środku układamy upieczoną grzankę. Pozostałe masło rozrzucamy na kremie z pomidorów do rozpuszczenia.
Focaccia z pomidorami suszonymi i koktajlowymi z rozmarynem
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki
- sól
- oliwa z oliwek
- czosnek
- ok 150 g pomidorków koktajlowych (lub tyle, ile chcemy)
- rozmaryn
Przygotowanie:
Robimy rozczyn – do drożdży dodajemy 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Mąkę mieszamy z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodajemy drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki mieszamy w misce i łączymy w kulę. Ciasto wykładamy na blat. Wyrabiamy przez ok. 10 minut, do połączenia składników. Rozwałkowujemy ciasto. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i wkładamy na nią rozwałkowane ciasto. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na cieście robimy palcem wgłębienia i układamy pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 – 20 minut na złoty kolor. Upieczoną focaccię możemy przeciąć w poziomie i dodać do niej ulubione składniki – sałatę, wędlinę, ser itp.
Kotlet mielony duszony, w sosie z pomidorów
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 4 łyżki wody
- majeranek do smaku
- 1/2 czerstwej bułki
- sól i pieprz do smaku
- 100 g bułki tartej
- olej do smażenia
- 6 pomidorów czerwonych i żółtych
- bazylia do smaku
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mieszamy mięso mielone wraz z pokrojoną cebulą, 4 łyżkami wody, solą, pieprzem, majerankiem, namoczoną czerstwą bułką oraz roztartym czosnkiem, wyrabiamy ok. 10 minut. Pomidory przesmażamy oddzielnie, solimy. Do czerwonych dodajemy bazylię, a do żółtych czosnek i pieprz. Na koniec miksujemy kotlety, formujemy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Na talerz wlewamy z prawej strony sos z żółtych pomidorów, a z lewej z czerwonych. Drewnianym widelcem mieszamy sosy, aby na siebie pozachodziły, układamy kotlety mielone.
Redakcja: K. Ośko / Ł. Sadlak