Strona główna Radio Elbląg
Posłuchaj
Pogoda
Elbląg
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
POSŁUCHAJ

Które warzywo wystąpiło w Radiu od kuchni? Pomidor!

Od lewej: M. Maciejewski i D. Grzymska

Sezon na pomidory w pełni. W Radiu od kuchni kucharz Maciej Maciejewski i nasza redakcyjna koleżanka Dorota Grzymska zaproponowali dania z pomidorami w roli głównej.

W czwartej edycji wakacyjnej audycji Radio od kuchni stawiamy na produkty i potrawy sezonowe. W tym odcinku przygotowaliśmy zupę krem z żółtych pomidorów z grzankami cebulowymi, focaccię z pomidorkami suszonymi i koktajlowymi z rozmarynem oraz kotlety mielone duszone, w sosie z żółtych pomidorów.

PRZEPISY

Zupa krem z żółtych pomidorów z grzankami cebulowymi

Zupa krem z żółtych pomidorów z grzankami cebulowymi. Fot. Ł. Sadlak

Składniki:

  • 10 żółtych pomidorów
  • 2 czerwone pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 1 bagietka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/4 kostki masła
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie:

Nastawiamy bulion. Myjemy włoszczyznę, obieramy warzywa, kroimy je na większe kawałki. Bulion ma być mocny, czyli ma być w nim dużo warzyw. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Z pomidorów wykrawamy łączenia z łodygą, kroimy na pół i pieczemy do pomarszczenia się skóry. Pomidory żółte i czerwone miksujemy oddzielnie i przelewamy do misek. Kroimy bagietkę, smarujemy ją masłem, obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Smażymy cebulę na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy bulion i dodajemy żółte pomidory, czerwone doprawiamy na ostro z częścią pozostałego masła. Doprawiamy krem z żółtych pomidorów solą, jeżeli są mocno kwaśne, dodajemy ok. 1/4 łyżeczki cukru do smaku. Mozzarellę trzemy na tarce, usmażoną cebulę nakładamy na posmarowaną masłem bagietkę, na cebulę układamy mozzarellę. Pieczemy w temp. 190 stopni, do zrumienienia się mozzarelli. Wlewamy krem z żółtych pomidorów na talerz, dodajemy kropeczki lub muśnięcia kremem z czerwonych pomidorów i na środku układamy upieczoną grzankę. Pozostałe masło rozrzucamy na kremie z pomidorów do rozpuszczenia.

Focaccia z pomidorami suszonymi i koktajlowymi z rozmarynem

Focaccia z pomidorami suszonymi i koktajlowymi z rozmarynem. Fot. Ł. Sadlak

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • ok 150 g pomidorków koktajlowych (lub tyle, ile chcemy)
  • rozmaryn

Przygotowanie:

Robimy rozczyn – do drożdży dodajemy 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Mąkę mieszamy z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodajemy drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki mieszamy w misce i łączymy w kulę. Ciasto wykładamy na blat. Wyrabiamy przez ok. 10 minut, do połączenia składników. Rozwałkowujemy ciasto. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i wkładamy na nią rozwałkowane ciasto. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na cieście robimy palcem wgłębienia i układamy pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 – 20 minut na złoty kolor. Upieczoną focaccię możemy przeciąć w poziomie i dodać do niej ulubione składniki – sałatę, wędlinę, ser itp.

Kotlet mielony duszony, w sosie z pomidorów

Kotlety mielone duszone, w sosie z żółtych pomidorów. Fot. Ł. Sadlak

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki wody
  • majeranek do smaku
  • 1/2 czerstwej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 6 pomidorów czerwonych i żółtych
  • bazylia do smaku
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Mieszamy mięso mielone wraz z pokrojoną cebulą, 4 łyżkami wody, solą, pieprzem, majerankiem, namoczoną czerstwą bułką oraz roztartym czosnkiem, wyrabiamy ok. 10 minut. Pomidory przesmażamy oddzielnie, solimy. Do czerwonych dodajemy bazylię, a do żółtych czosnek i pieprz. Na koniec miksujemy kotlety, formujemy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Na talerz wlewamy z prawej strony sos z żółtych pomidorów, a z lewej z czerwonych. Drewnianym widelcem mieszamy sosy, aby na siebie pozachodziły, układamy kotlety mielone.

Fot. Ł. Sadlak

Od lewej: M. Maciejewski i D. Grzymska. Fot. Ł. Sadlak

Od lewej: A. Minkiewicz-Zaremba, K. Piasecka. Fot. Ł. Sadlak

Od lewej: M. Maciejewski i D. Grzymska. Fot. Ł. Sadlak

Od lewej: K. Gnyla, K. Piasecka. Fot. Ł. Sadlak

Redakcja: K. Ośko / Ł. Sadlak